Moj račun
Košarica

Lara Bohinc

Laro Bohinc, industrijsko oblikovalko po poklicu, odlikuje raznovrstnost. Strastno verjame v univerzalnost dobrega dizajna, ki temelji na njenem izjemnem poznavanju materialov in dela. Ob globokem spoštovanju tradicionalnih načel obrti združuje sodobni slog s funkcionalnostjo ter ustvarja izjemno elegantne izdelke z lastnim pečatom in zanjo značilnih geometričnih oblikah. Nasprotja se pri njej zlijejo v eno: drzno, a lahkotno, robato, a ženstveno, zapleteno, a gladko, pri čemer njen navdih ostajata Švedska in Skandinavija.

Izdelki oblikovalca

Oskar Kogoj

Oskar Kogoj se je rodil 23. novembra 1942 v Mirnu pri Novi Gorici in je eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih industrijskih oblikovalcev. Po končani osnovni šoli je obiskoval srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Scuola Ai Carmini Corso Superiore Di Disegno Industriale v Benetkah, kjer je leta 1966 diplomiral iz industrijskega oblikovanja. Nekaj let delal kot asistent na tem inštitutu in bil svetovalec podjetja Baby Mark iz Milana. V svoji bogati karieri je sodeloval s podjetjem Meblo iz Nove Gorice in vodil oddelek za industrijsko oblikovanje na Univerzi v Firencah.

Študijsko je obiskal številne države po vsem svetu in razstavljal več kot 300-krat. Njegova dela hranijo v prek 100 muzejih in stalnih zbirkah po vsem svetu. Od leta 1969 do danes je prejel več kot 40 mednarodnih nagrad in priznanj, je član mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost ADI, DOS, ISCID, BEDA in ICOGRADA, od leta 1996 pa tudi član prestižne Circolo Artistico Veneziano.

Izdelki oblikovalca

Rony Plesl

Rony Plesl je eden izmed najuspešnejših čeških umetnikov. Je vodilni oblikovalec stekla na Akademiji umetnosti, arhitekture in oblikovanja v Pragi in je eden izmed prvih, ki mu je uspelo povezati tradicionalno metodo ročnega pihanja stekla in oblikovanja te mase z različnimi teksturami in barvami.

Sodeluje s številnimi priznanimi umetniki in podjetji na Češkem in v tujini. V 30 letih oblikovanja je prejel številne domače in mednarodne nagrade za oblikovalske dosežke (Barovier & Toso, Denizli, AJETO in Moser).

Njegova vaza Quadra Pura je bila uvrščena med 100 najboljših čeških oblikovanj 20. stoletja.

Izdelki oblikovalca

Karl Lagerfeld

Karl Otto Lagerfeld je bil rojen 10. septembra 1933 v Hamburgu in je eden izmed najuspešnejših modnih oblikovalcev, fotografov in umetnikov sedanjega časa.

Njegov prepoznaven znak so črna in bela barva ter čiste linije, ki ga spremljajo na vseh področjih umetniškega ustvarjanja.

V svoji, več kot pet desetletij trajajoči karieri je sodeloval s številnimi znanimi osebnostmi iz sveta mode, filma in glasbe, v zgodovino modnega oblikovanja pa se je dokončno zapisal, ko je postal vodilni oblikovalec za modni hiši Chanel in Fendi in uspešno uveljavil lastno blagovno znamko oblačil in dodatkov.

Izdelki oblikovalca

Karim Rashid

Karim Rashid je industrijski oblikovalec in arhitekt, ki se je rodil v Egiptu in odraščal v Kanadi. Sodeloval je pri oblikovanju več kot 3000 izdelkov in v svoji karieri dobil več kot 300 najprestižnejših oblikovalskih nagrad. Sodeluje s številnimi svetovnimi podjetji, med drugim tudi z Gorenjem.

Še tako zahteven material mu ne predstavlja ovire in ravno ta vsestranskost mu je omogočila, da lahko oblikuje tako pohištvo, kuhinjske pripomočke, luči, kot tudi pisarniški material, embalažo, skulpture in umetniške izdelke, modne dodatke, grafične podobe ter številne druge dizajne.

Rashidovo delo se kaže v številnih stalnih zbirkah in razstavah v galerijah po vsem svetu (MOMA, Centre Pompidou, SF MOMA, …).

Izdelki oblikovalca

Rudolf Španzel

Rudolf Španzel se je rodil 18. decembra 1948 v Grižah in je po končani osnovni in srednji oblikovalski šoli nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravil tudi dve specializaciji.

V ospredju slovenske likovne ustvarjalnosti je že od začetka leta 1970.  Je eden redkih slovenskih slikarjev, ki ustvarjajo po principu renesančnih umetnikov, ki so poudarjali realizem in globoko simboliko. Njegova oljna platna, ki črpajo iz tradicije klasičnega slikarstva, premikajo meje realne upodobitve in z včasih igrivim, včasih rezkim simbolizmom pripovedujejo globoko osebno zgodbo o slikarskem objektu in avtorju samem. S svojim razgibanim slikarskim in grafičnim opusom je presegel tradicionalno okolje likovnega umetnostnega doživetja ter trajno zaznamoval slovensko identiteto. Njegove slike so na ogled po celem svetu, še posebej pa izstopajo razstave v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Je dobitnik mnogih domačih in tujih priznanj za dosežke v slikarstvu ter avtor portretov na slovenskih tolarskih bankovcih. Oblikoval je znamke, olje na platnu Barbara Celjska in portretiral številne znane Slovence. Leta 1985 je prejel nagrado Prešernovega sklada za dosežke na področju figuralike. Španzlova dela poleg realistične zasnove vsebujejo še spremljevalne, povečini simbolične stranske elemente, s katerimi dopolnjuje in nadgrajuje osnovno slikovno izpoved.

Izdelki oblikovalca

Aldo Bakker

Nenehno raziskuje meje med človeškimi in nečloveškimi pogledi na oblikovanje in njegovo neskončnost. V duhu tega raziskovanja ni presenetljivo, da je njegov osnovni material oblikovanja steklo, s katerim se izraža in izpopolnjuje.

Allan Scharff

Na prvi pogled se oblike Allana Scharffa ne bi mogle bolj razlikovati od romantičnega, umetniškega in rokodelskega stila Georga Jensena, vendar pa oba črpata navdih iz narave. Georg Jensen je vedno črpal ideje iz naravnih oblik in enako velja za Allana.

Constantin Wortmann

Oblikovalec z dušo in telesom. Številne nagrade in razstave potrjujejo njegovo odličnost in strast do ustvarjanja.

Helle Damkjær

»Živim v Parizu, ki je eno izmed najbolj živahnih evropskih mest. Izziv in navdih črpam iz evropske in vzhodnjaške umetnosti, kulture in narave.«

Henning Koppel

Med vsemi oblikovalci, ki so sodelovali z Georgom Jensnom, je bil Henning Koppel eden najbolj cenjenih. Njegovo oblikovanje je imelo velik vpliv na značilno podobo izdelkov znamke Georg Jensen, posebno izrazit pečat pa je pustil v drugi polovici 20. stoletja. Poleg močnega vpliva na Jensna, na nek način nosi tudi odgovornost za današnje, t.i. dansko oblikovanje.

Ilse Crawford

Ilse Crawford in Studioilse oblikujejo z mislijo, da je človek središče univerzuma in tako lahko razširijo svoje znanje in ideje na vse materiale in oblike ter popestrijo katerokoli bivalno okolje.

Rikke Hagen

Na svoji poti oblikovanja se že od začetka srečuje z različnimi materiali, najbolje se počuti, ko oblikuje steklo in keramiko. Posveti se vsakemu izdelku posebej, od začetka do konca in sodeluje pri vseh korakih v procesu, saj se lahko tako vživi v oblikovanje in začuti izdelek.

Thomas Sandell

V oblikovanje vsakega izdelka vloži enako količino energije, strasti in duha, kot v katerikoli drugi projekt, ki se ga loti, pa naj bo to oblikovanje pohištva ali opremljanje domov.

Todd Bracher

Eden izmed najboljših industrijskih oblikovalcev ta hip. Pot ga je vodila po številnih mestih in državah sveta in ta svetovljanski duh vpliva na njegove oblikovalske dosežke, ki so bili nagrajeni s številnimi nagradami.

Georg Jensen

Georg Arthur Jensen se je rodil 31. avgusta 1866 v danskem mestu Radvad in že od ranega otroštva kazal talent za oblikovanje. Izšolani zlatar je nadaljeval študij kiparstva na Kraljevi akademiji za umetnost v Kopenhagnu. Zaradi nizkih zaslužkov v kiparstvu se je l. 1898 zaposlil kot modelar v tovarni porcelana, vendar ga to ni izpopolnjevalo, zato se je l. 1901 ponovno vrnil k oblikovanju srebrnine.

Leta 1904 je odprl svojo prodajalno v danski prestolnici in s svojim znanjem, spretnostjo ter smislom za oblikovanje ustvaril številne oblike, ki so cenjene še danes.

Danes za blagovno znamko Georg Jensen oblikujejo številni svetovno znani oblikovalci: Aldo Bakker, Constantin Wortmann, Todd Bracher, Thomas Sandell, Henning Koppel, Helle Damkjaer, Rikke Hagen, Allana Scharffa in Ilse Crawford.

Izdelki oblikovalca

Mateja Krašovec Pogorelčnik

Mateja Krašovec Pogorelčnik je oblikovalka z dušo in telesom. Njena strast je umetnost ter modno in industrijsko oblikovanje, ki mu zadnja leta posveča največ pozornosti. Je članica društva oblikovalcev Slovenije, v zadnjih letih pa se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoja oblikovanja je prejela številne domače in tuje nagrade, med njimi A'Design Winner 2016 Gold, A'Design Winner 2015 Silver.

Izdelki oblikovalca

Lea Pisani

Lea Pisani je avtorica treh knjig o kulturi oblačenja. Strokovnjakinja za celovito podobo osebnosti (Image Consultant) je štiriindvajset let. Oblikovala je ravni oblačenja, merila za izbiro primernih oblačil za vse življenjske priložnosti. Reference tujih strokovnjakov na tem področju potrjujejo, da je Lea Pisani s tem delom inovatorka ne samo v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru.

Svetuje in izobražuje v različnih izobraževalnih sistemih in podjetjih ter oblikuje uniforme in službena oblačila. V svojem studiu svetuje posameznikom, ki želijo oblikovati podobo, skladno z njihovimi osebnostnimi lastnostmi, naravnimi danostmi in načinom življenja. Z izobraževanji v podjetjih dokazuje, da sta osebno zadovoljstvo in samozavest, h katerima pripomore celovita podoba posameznika, temelj za dvig kulture in učinkovitosti vsakega podjetja.

Znanje o kulturi vedenja je nadgradila v mednarodni šoli za protokol in diplomacijo ISPD v Bruslju. Pred tem je v Londonu pridobila naziv CMB Image Consultant. Po izobrazbi je univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil.

Izdelki oblikovalca

Jože Strmčnik - Šlanger

Jože Strmčnik - Šlanger je samorastnik in samouk. Rodil se je 23.4.1959 v Lučah v Zgornji Savinjski dolini in pot ga je vodila v Celje, Ljubljano, Nemčijo, naposled pa se je vrnil domov. Želja po ustvarjanju in kreiranju form, občutek za linijo in estetiko so ga zvabili na pot oblikovanja.

Šlangarjevi izdelki so samosvoji, unikatni, dodelani do zadnje podrobnosti, toda v svojem bistvu preprosti in naravni.

Ravna se po občutku, vztraja na svoji poti, črpa iz narave in sebe. Vse to daje neverjetne rezultate. Za dosego naštetega mora biti človek pristen in iskren. Iskren do sebe in drugih. In takšni so tudi Šlangerjevi izdelki: PRISTNI, ŽIVI, DIŠEČI IN NEPONOVLJIVI.

Zakaj prav les? Les je živ, topel, dišeč, skrivnosten ..., včasih ga je težko razumeti, pa čeprav nam v svoji strukturi pokaže vso svojo preteklost. Tako kot človek. Ko delaš z lesom, je kot bi spoznaval človeka.

Izdelki oblikovalca

E-Novice

Pošlji
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Podrobnosti
OK